Samenwerking

Om de samenwerking tussen individuen zo fijn en goed mogelijk te maken is een klik hebben met elkaar een essentieel onderdeel. Ik had zelf vanaf het begin al het gevoel dat er een klik was tussen ons drieën. Het fijne aan onze groep is dat het naast dat er heel serieus en diep over onderwerpen wordt gesproken, er ook ruimte is voor ontspanning en een grapje. Dit geeft een balans in de groep wat er voor zorgt dat er een ontspannen en rustige sfeer heerst. Ook zorgde deze sfeer voor mij er voor dat ik mij durfde te openen en daadwerkelijk dieper op onderwerpen door te gaan, in plaats van het oppervlakkig houden.

De samenwerking met de Peter Davidsz, de supervisor, ervaar ik als zeer prettig. Als er vragen zijn per mail is er vrijwel direct antwoord. Ook vind ik het heel fijn hoe hij omgaat met eventuele beperkingen. De dag dat ik niet bij de supervisie bijeenkomst aanwezig kon zijn had te maken met slecht nieuws uit het ziekenhuis. Ik voelde mij schuldig dat ik de afspraak moest afzeggen maar heb daarnaast wel aan mijn leerdoel gewerkt. Hoe meneer Davidsz vervolgens reageerde gaf voor mij een accepterend gevoel. Daarnaast vind ik zijn manier van feedback geven erg prettig.

In het begin hadden we beide als supervisanten nog wel eens dat we niet genoeg de diepte in gingen. We zochten naar praktische en éénmalige oplossingen. Door de uitleg van Peter Davidsz is het voor mij een stuk duidelijker geworden dat het ontwikkelen van de beroepshouding sterk staat verbonden met jouw eigen grondhouding. Hij had duidelijk een rol van een supervisor. Hij was niet leidend, want het leiden moet eigenlijk liggen bij de supervisanten. Dit heeft hij meer gedaan in het laatste half jaar, waarin hij ook graag wilde zien dat wij als supervisanten elkaar kunnen bevragen en naar elkaar kunnen luisteren. Hij had een hele goede begeleidende rol. Hij stelde de juiste, soms uitdagende, vragen, is enthousiast en betrokken.

Met mijn medesupervisant heb ik ook een fijne samenwerking. We kijken naar mijn idee beiden het zelfde naar de supervisie bijeenkomsten. We vinden het beide prettig om naast alle serieuze (en ook natuurlijk erg belangrijk), ook even te kunnen lachen. Dit maakt het dat voor mij een fijne mede supervisant is. Ook gaven we elkaar de ruimte om ons eigen verhaal te doen en om hier op te reageren als medesupervisant.

Daarnaast hebben we ervaringen kunnen delen wat voor ons beiden leerzaam en steunend is. Het heeft bij mij ook geholpen om mijn blikveld wat te verruimen. Zij heeft weer hele andere ervaringen als ik binnen haar instelling, wat het voor mij ook heel leerzaam maakt.

Naast de vaste bijeenkomsten met de supervisor hebben wij nog drie keer samen een bijeenkomst gehad. Bij deze bijeenkomsten werd er net zo serieus aan de inbrengen gewerkt als bij de bijeenkomsten waar bij de supervisor was. Dit tekent voor mij wel dat de samenwerking met elkaar, erg goed is verlopen en we beiden wat aan elkaar hadden tijdens dit supervisietraject.

Ineke de Lange