Blog

placeholder 500x500

“Quick Wins” Burn-out

“Quick – Wins”…


Het fenomeen burn-out is al lang geen bijzonder fenomeen meer. Steeds meer werknemers hebben te kampen met symptomen die verdacht veel doen denken aan de start van een burn-out. Er bestaat zelfs een gerede kans dat steeds meer werknemers er definitief door uitvallen.
Een burn-out kan ontstaan (zie ook mijn voorgaande blog “Overlast of over belast”) door werkdruk, maar is vaak een combinatie van factoren. Werkdruk en drukte in de privé sfeer of anderszins druk voortkomend uit vervelende stressvolle situaties. Ook werknemers die niet voldoende energie en voldoening uit hun werk halen zijn grote kanshebbers! Zij maken een grote kans op – mits niet tijdig onderkend – een burn-out van lange duur.
Aangenomen kan worden dat de werknemer (bewust dan wel onbewust ) in veel van genoemde gevallen knelpunten in zijn functioneren ondervindt.
Terugkeer op de werkvloer kan doorgaans sneller dan we tot nu toe hebben aangenomen. Inschakelen van een coach kan hierbij uitermate behulpzaam zijn. Wat echter nog meer kans biedt op bekorting van terugkeer, is preventieve inzet van de coach. Tijdige signalering van de symptomen (die moeten dan natuurlijk wel bekend zijn) is van belang en kan er zelfs toe bijdragen dat je de burn-out voor bent. Op dit punt heb je de keus (of eigenlijk al niet meer..): wordt het de inzet van een coach of afwachten..
De rol van de coach is duidelijk.
Het samen zichtbaar maken van de knelpunten, die vaak voortkomen uit gedrag, behoort dan tot de eerste taken van de coach.
Maar.., de rol van de coach gaat verder; met behulp van de gevonden knelpunten kan een traject worden opgezet, om de werknemer ander gedrag te leren. Ander gedrag dat de werknemer weer positief kan ervaren. Nieuw gedrag en prestaties die kunnen leiden tot positieve ervaringen, waarmee een burn-out naar alle waarschijnlijkheid voorkomen wordt.

placeholder 500x500

Overbelast of Overlast?

Overbelast of Overlast?
Een supervisant geeft tijdens het intake gesprek aan:
Globaal wil ik het in mijn supervisietraject over onderstaande punten hebben.
1.Hoe laat ik mijn perfectionisme los?
2.Hoe vindt ik een betere balans tussen mijn werk en privé?
3.Hoe voorkom ik perioden van vermoeidheid?
In supervisie zijn dit zaken die vaker aan de orde zijn. Bij iedere cliënt hebben ze echter een andere oorsprong en betekenis.
De supervisant schrijft in zijn eerstvolgende reflectieverslag:
(Het gesprek met de supervisor)
Al pratende komen we erachter dat de onderwerpen allemaal een link met elkaar hebben en dat we het als 1 onderwerp kunnen bespreken.
Het blijkt al snel dat ik mij overal verantwoordelijk voor voel, terwijl ik dat niet ben.
Op dat moment gebeurd het dat mijn werk nooit af is en dat ik veel teveel hooi op mijn vork neem.
Daardoor kan ik mijn werk nooit los laten.
Een jaar geleden overkwam mij dit over de hele linie, toen had ik het ook rondom mijn privé. Dit kan ik nu veel beter los laten, doordat ik de voorwaarden thuis nu zo goed geregeld heb, dat ik het vertrouwen heb dat het goed komt.
Dit vertrouwen heb ik op mijn werk niet.
Hierdoor komt het dat ik mijn werk mee naar huis neem en vanuit mijn privé situatie ga bellen en mailen.
Mijn partner had al een aantal keer aangegeven dat dit niet kan, maar zelf weet ik niet hoe ik het los moet laten.
Mijn supervisor geeft duidelijk aan dat ik het blijkbaar wel kan, omdat mij dit binnen mijn privé leven ook gelukt is.
Om een betere balans te vinden tussen mijn werk en privé, stelt hij voor dat ik een balans zou maken van waar ik verantwoordelijk voor ben en waar ik mij verantwoordelijk voor voel.
(Deze lijst heb ik als bijlage toegevoegd)
Hoe nu verder?
De cliënt blijkt zelf veel initiatieven te ontplooien, om zichzelf overlast te bezorgen.
Overlast of wellicht een te grote last, kan leiden tot “te veel ballast” of ook wel, overbelasting.
Menig burn-out situatie wordt veroorzaakt door overlast. Overlast die door een ander wordt veroorzaakt zoals: De luide muziek van je buren, een collega die weigert om zijn eigen werk te doen, een leidinggevende die dubbele boodschappen uitzendt, een handtastelijk persoon in de bus. Niet zelden kun je de bron zelf goed elimineren, maar soms ook niet.
Deze voorbeelden kunnen – vooral als ze ‘stapelen’ – uiteindelijk leiden tot een situatie zonder perspectief. En afhankelijk van je persoonlijke gevoeligheid, tot een visieuse cirkel waar je niet zo eenvoudig zelf uit kunt komen..
Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen met deze supervisant. Inzicht en het leren omgaan met overlast hebben gezorgd voor een volledige omzwaai in zijn loopbaan.

placeholder 500x500

Dienend leiderschap van Inge Nuijten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.

placeholder 500x500

Ambities & dromen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.

Scroll naar top