Organisatiedynamica

Theorie en praktijk van organisatieveranderingen.
Schrijver: Thijs Homan.
Het is ondoenlijk om alle facetten die mbt organisatieveranderingen spelen en beschreven worden na te vertellen.
Maar als je het boek leest, raak je helemaal doordrongen van wat organisatieverandering kan betekenen voor organisatie en medewerkers. Wat verandering kan doen met mensen en ook wat dat voor gedrag van hen kan betekenen; de een is er van nature tegen opgewassen (maar ziet ook altijd de uitdaging), terwijl een ander heel veel moeite moet doen om mee te komen of zelfs helemaal niet kan opbrengen het nut er van positief te labelen..

De organisatie context wordt o zo vaak bepaald door de invloed van veranderingen in de organisatie. Dat op zich betekent dat het boek eigenlijk als standaard werk voor coaches (interne of externe) zou moeten gelden.
Voor mij zelf met name omdat ik vele jaren aan de management kant heb gestaan – weliswaar op beperkt niveau – en altijd onderdeel ben geweest van degenen die de veranderingen moest zien door te voeren.
Volgens de beeldspraak in het boek, lid van de ballonvaarders die van bovenaf naar het landschap van de organisatie kijken.

Goed nu een korte beschrijving van de inhoud en wat mij erg heeft aangesproken in relatie tot het aspect organisatie context.
Het boek Organisatie dynamica is een verhandeling is over organisatie veranderingen in organisaties. Een boek nu eens niet van uit het management perspectief beschreven, maar vooral ook van uit de organisatie zelf ( vanuit het landschap van de organisatie (beeldspraak van Homan).
Homan maakt het onderscheid als volgt: het organisatie verander management zit in de mand van een luchtballon en kijkt naar het landschap van de organisatie. Dat zijn dus de afdelingen en alle betrokken medewerkers. Op de achterkant van het boek staat het pakkend beschreven.
“dit boek biedt een nieuw perspectief op organisatieverandering: de ‘binnenkant’ van verandering. Daarbij staat de vraag hoe verandering werkelijk gaat centraal. Wat gebeurt er precies als organisaties veranderen? Hoe beleven de betrokkenen dat? En onder welke condities komen zij in beweging? Kortom: hoe ziet het organisatie landschap er uit van al diegenen die samen de organisatie creëren, stabiel houden of juist bewegen? Een grondige analyse van de dynamiek in en van dat organisatie landschap leidt tot nieuwe inzichten over wat organisatie verandering nu echt is”.

Waarom dit boek?

Al die veranderingen in organisaties maakt, dat mensen die er werken, mee moeten. Zij zullen ook moeten veranderen. Op het gebied van vaardigheden, gedrag en soms zelfs visie.. vaak wordt daarbij gedacht dat dit hoofdzakelijk veranderen in/op het werk zal betekenen.
En daar zit hem volgens mij nou net de kneep; niet iedereen wil dat, ziet de nut er van in of kan dat. Maar als het moet…kom je jezelf of anderen soms hard tegen. Dit kan ook buiten het werk behoorlijk sporen nalaten.

In welke zin heeft de coach hierin betekenis?
Er zijn nieuwe zaken die je onder de knie moet krijgen of moet leren, waarbij coaching vaak onontbeerlijk is (niet dat dit altijd onderkend wordt maar toch..).
In dit boek is hiervoor veel aandacht en veel door empirisch onderzoek verkregen kennis te vinden die begrijpelijk wordt neergezet, waar je als coach (interne of externe) goed gebruik van kunt maken. Ook voor de interne organisatie coach kan het boek interessante invalshoeken bieden, al heeft hij voorkennis van de heersende bedrijfscultuur.

Wat ik al aangaf is dat de beeldspraak die Hofman gebruikt voor organisaties en voor het aanduiden van hoe je ook anders tegen veranderingen in organisaties kunt aankijken. Niet alleen van uit het perspectief van het verander management, de functionarissen in de ballon mand, maar ook vanuit het landschap van de organisatie; met medewerkers die omhoog kijken naar de zaken die van bovenaf gedropt worden, soms zelfs om maar mee te kunnen doen met veranderen (waarvan niet altijd valt uit te sluiten dat het als hype overkomt).
Terwijl noodzakelijk gevonden veranderingen door de mensen in het landschap vaak beter beklijven.
Hierdoor gaf hij al direct aan dat het boek over meer gaat dan alleen verander strategieën.

Het boek zit vol van voor mij zeer waardevolle, verfrissend nieuwe inzichten, die voortkomen uit de veranderingsdrift in organisaties. Tevens wordt goed aangegeven dat het landschap (meestal bevolkt door de werknemers) logischer wijs niet alles – waaronder al het gevraagde aan vaardigheden – direct in huis hebben en maar even onder de knie krijgen door eenvoudig het gebruikmaken van een implementatie plan.

Reageer als eerste »

Reageren

Velden met een * zijn verplicht

Helemaal veilig, niemand ziet je e-mailadres

Naar boven

  • RooTs-Supervisie
  • Aardbeihof 29
  • 9408 BK, Assen
  • Nederland
Visit Us On TwitterVisit Us On Linkedin