Over teams valt veel te zeggen, maar laten we het voor nu even houden bij dat ene onderwerp: ‘samenwerken’. Een van die aspecten bij teams waar je eigenljk vanuit mag gaan. En toch blijkt het mogelijk voor teams – zelfs jaren –  om samen te werken en ook weer niet. Althans op een wijze die niet echt tot een positief resultaat leidt. Dan wordt het tijd voor teamcoaching. Teamcoaching is een vorm van coaching waarbij het hele team betrokken is. Het gaat er om dat het teamfunctioneren binnen een bepaalde periode verbetert op vooraf afgesproken punten. Resultaat gericht en als het even kan in dienst van de organisatie.

De benadering bij teamcoaching kan op diverse manieren en door diverse functionarissen vormgegeven worden. Zo kan de keus gemaakt worden om intervisie te starten of een resultaatgericht coachingstraject op te zetten.  Er kan voor een interne coach gekozen worden of een externe worden aangetrokken. Deze keuzes zijn voor een groot deel afhankelijk van de situatie in het desbetreffende team. Neem een team dat al jaren samenwerkt. Teamleden geven ook aan dat ze prettig werken en zeker niet van plan zijn elders een nieuwe uitdaging te zoeken. Echter het resultaat van hun jaren lange samen werking laat te wensen over; clienten zijn niet goed in beeld en klagen ook over oa bejegening vanuit de begeleiding… Alle signalen en kritiek worden volstrekt niet door het team gedeeld. Jij als leidinggevende van het team, krijgt het daar natuurlijk wel wat benauwd van…

Maar….gelukkig kan iedereen (tegenwoordig) coachen… zeker als je geacht wordt leiding te geven op ‘een coachende wijze’… Of toch niet? Ja, helaas de praktijk is weerbarstiger!

Wat veel managers zich niet realiseren in dit geval is, dat je als manager wel 3 petten op kan hebben voor je medewerkers. Je bent voor hen de manager, de leidinggevende en coach met de daarbij behorende verantwoordelijkheden en de rol die daar bij past.

Hoe doe je dat dus…? Kies maar.

Reageer als eerste »

Reageren

Velden met een * zijn verplicht

Helemaal veilig, niemand ziet je e-mailadres

Naar boven

  • RooTs-Supervisie
  • Aardbeihof 29
  • 9408 BK, Assen
  • Nederland
Visit Us On TwitterVisit Us On Linkedin